Dolinšek-S, d.o.o. Šempeter, Vrtna ulica 9, Šempeter v Savinjski dolini

B2B
evropski sklad

Navojno orodje

Stružno orodje

Rezkalno orodje

Ploščice

Navojno orodje

Vrtalno orodje

Pehanje

Vpenjalno orodje

Rotorezkarji

Razno

Specialno orodje

Merilno orodje

Mini & micro orodje

Navojni svedri

POVPRAŠEVANJE

Pošlji

Čeljusti

POVPRAŠEVANJE

Pošlji

Navojni kalibri & Prstani

POVPRAŠEVANJE

Pošlji

Navojno orodje

Navoj je prostorska krivulja, ki se zelo pogosto uporablja v strojništvu. Uporablja se kot gibalni navoj pri vretenih in polžih ali kot pritrdilni navoj pri vijakih. Navoj dobimo tako, da na valj ovijamo tvornico pri enakomernem vzponu.

Vrste navojev

 • metrični navoj
 • cevni (Whithworthov) navoj
 • trapezni navoj
 • žagasti navoj
 • obli navoj

Izdelava navoja

Ker so pri navojih potrebe po ozkih tolerancah in po dobri površini izredno visoke, se pri postopkih za izdelavo navojev uporablja mazalno olje. Ker so rezalne hitrosti nizke, ni potrebe po hlajenju.

Postopki za izdelavo navojev

 • Ročno: Za notranje ročno rezanje navojev so v rabi ročni navojni svedri. Navor pri polnem odrezu v globini z enim svedrom bi bil za človekove sposobnosti prevelik in tudi odrezki bi bili preveliki. Odrez se zato razdeli na dva ali na tri orodja v setu. Razdeli se na predrezovalni sveder, prirezovalni sveder in na dorezovalni sveder. Za zunanje ročno rezanje navojev pa so v rabi navojne čeljusti. Večina ročnih navojnih svedrov je HSS ali HSSE.
 • Strojno: Za notranje strojno rezanje navojev so v rabi strojni navojni svedri. Ker mora sveder vrezati celotno globino navoja, so v rabi zelo različni navojni svedri. Pomembno je ali režemo navoj v prehodno ali v neprehodno (slepo) izvrtino. Za zunanje strojno rezanje navojev pa večinoma uporabljamo glave za vrezovanje navoja, ki so podobne kot navojne čeljusti, vendar imajo vstavljena rezila, katera je mogoče nastavljati na različne premere. Pri navojnih svedrih so večinoma uporabljeni HSSE, HSS PM materiali, za rezanje navojev v kaljeno ali veliko serijsko izdelavo pa se uporabljajo navojni svedri iz karbidne trdine.

Načini izdelovanja navojev

 • Rezanje navojev na stružnici: Vsako struženje je dejansko rezanje finega navoja z nestandardnim profilom. Če uporabimo navojni nož s standardnim profilom in uredimo pomik noža na vrtljaj, tako da je enak vzponu navoja, bomo lahko na stružnici rezali navoj. Pri rezanju navojev na stružnici se mora pri enem vrtljaju obdelovanca nož pomakniti naprej za en vzpon navoja na obdelovancu.
 • Valjanje navojev: Valjanje navojev je najhitrejši in najboljši način izdelave navojev. Uporabljamo ga le za pritrdilne navoje manjših in srednjih dimenzij v serijski proizvodnji. Pri tem postopku navoja ne režemo, ampak ga vtisnemo v obdelovanec. Izvrtina za vtiskovanje navoja je večja kot pri rezanju zaradi gnetenja materiala.
 • Rezkanje navojev: Pri rezkanju navojev se obdelovanec krožno giblje. Gibanje v smeri vzpona lahko opravlja obdelovanec ali rezkar, kar je odvisno od izvedbe stroja. Namesto stružnega noža imamo pri rezkanju profilni rezkar, ki se vrti. Os rezkarja je nagnjena pod kotom navojnega vzpona.

STROKOVNJAKI ZA VAS

Da bo vaša odločitev lažja ter kvaliteta 100% zagotovljena, vam z našimi strokovnjaki nudimo strokovno pomoč in brezplačen posvet pri izbiri najboljše tehnologije in rezilnega orodja na tržišču.

Naročite Pregled

  Kontaktirajte nas

  Živijo!

  Kaj bomo počeli danes?

  Prijava na novice

  Socialna omrežja

  Kako vam lahko pomagamo danes?

  Klepet v živo Posvet tehnologa Pišite nam