B2B

VRTANJE – Kateri sveder izbrati?

Vrtanje

Vrtanje je postopek, pri katerem sveder (ali menjalni sveder) vstopi v obdelovanec (običajno po navpični osi, lahko pa tudi vodoravno, če na primer delate na stružnici) in prodre v material pri določeni globini in premeru vrtanja. Ta merila določata geometrija in velikost svedra. Povrtavanje je ločena operacija izdelave lukenj, ki se izvaja po tem, ko je luknja izvrtana.

Prejemamo najrazličnejša povpraševanja strank glede vrtanja. Spodaj smo povzeli nekaj najpogostejših vprašanj, ki se nam redno postavljajo…

Za kaj se uporabljajo orodja za izdelavo lukenj?

Orodja za izdelavo lukenj so sestavljena iz širokega nabora orodij, posebej zasnovanih in izdelanih za ustvarjanje lukenj v obdelovancu, delu ali komponenti. Postopke izdelave lukenj, kot sta vrtanje in povrtavanje, je mogoče izvajati na različnih strojih, vključno z rezkalnimi stroji in obdelovalnimi centri (stružnicami). Postopek izdelave lukenj vključuje rezanje neželenega materiala s prebadanjem površine obdelovanca pri določenem premeru. Izdelava lukenj je običajno del večjega obdelovalnega programa ali postopka, ki lahko vključuje postopke rezkanja (npr. rezanje, obdelava, profiliranje, končno rezkanje) ali obdelavo na stružnici (npr. rezanje navojev/navojev, vrtanje, žlebljenje, kopiranje).

Iz česa so narejeni svedri?

Svedri so lahko izdelani iz najrazličnejših materialov, ki so vsi primerni za različne vrste strojev, pogoje in rezalne podatke. Svedri HSS ali hitrorezno jeklo so verjetno najpogosteje uporabljen material za svedre. To je posledica njegovih močnih lastnosti, zaradi česar so odporni na obrabo v situacijah, kjer so prisotne vibracije.

Prav tako lahko prenese visoke temperature, ne da bi izgubil svojo obliko. HSS svedri so lahko opremljeni z vsebnostjo kobalta, vključno s 5 % ali 8 % vsebnostjo kobalta. Svedri iz karbidne trdine so izredno trdi, kar daje orodjem iz karbidne trdine večjo odpornost proti obrabi in življenjsko dobo orodja v primerjavi z orodji iz HSS. Karbidni svedri so običajno dražji od HSS svedrov, vendar razlika v zmogljivosti (produktivnosti) in življenjski dobi orodja dolgoročno pomeni, da lahko karbidna trdina nudi višjo stroškovno učinkovitost.

Različne podlage iz karbida bodo vplivale na zmogljivost, vendar proizvajalci tudi prilagodijo posebne geometrije, prevleke in oblike žlebov različnim aplikacijam in materialom; aluminijasti svedri, na primer, imajo polirane žlebove in so brez premaza, da preprečijo zamašitev žlebov. Slaba stran karbidnih svedrov pa je, da je treba te svedre uporabljati v situacijah, kjer so vibracije minimalne in so nastavitve stabilne. Če ta merila niso izpolnjena, so svedri iz karbidne trdine dovzetni za odkruške ali celo zlome. Čeprav so trdi, je material precej krhek, kar vpliva na njegovo žilavost pri absorbiranju tresljajev.

Hitrorezno jeklo: * najbolj pogosto rabljen material za vrtanje * lahko prenese visoke temperature * lahko vsebuj dodatno vrednost kobalta za daljšo življensko dobo orodja * odlična izbira za poceni vrtanje ali za vranje v nestabilnem stanje.

Pri Dolinšek-S so najbolj pogosto povpraševani in tudi preverjeni s strani naših strank OSAWA P2386

 

Karbid: * podaljšana življenjska doba orodja in večja hitrost lahko ponudi višjo stroškovno učinkovitost * odlična zmogljivost in produktivnost

 

Svedri z menjalno ploščico * običajno uporabljajo jeklena telesa in karbidni rezalni rob * pogosto se uporabljajo pri vrtanju z velikim premerom * uporabljajo se ploščice, ki se prilagajajo glede na obdelovalni material * stroškovna učinkovitost pri večjih premerih

Pri nas dobite različne od

DRA KYOCERA

,DRA_MagicDrill_EN_-_TZE00215

KING DRILL KORLOY,

 KORLOY KING DRIL

DEX DRILL NIKKO TOOL.

DEX_Drills2019_EN

 

Na katerih materialih se lahko uporabljajo svedri?

Svedri so eno najpogosteje uporabljenih inženirskih orodij, ki se uporabljajo tako v specializiranih obdelovalnih delavnicah kot v splošni vsakodnevni uporabi (npr. DIY). Kot taki svedri obsegajo široko paleto stilov in velikosti, zasnovanih za različne aplikacije in materiale. Teoretično lahko uporabniki vrtajo poljubne materiale in verjetno bo na voljo vrtalnik, ki bo to dosegel. Obstajajo na primer svedri za rezanje lesa in stekla ter kovine.  Osnovni svedri iz karbidne trdine bodo dobro delovali pri večini materialov, ki jih bodo obdelovali svedri za HSS in kovine v prahu, vključno z ogljikovim jeklom, legiranim jeklom, nerjavnim jeklom, eksotičnimi materiali, litino in aluminijem. Ko pa se kakovost (finost) karbidnega substrata poveča, se učinkovitost teh materialov poveča in lahko se obdelujejo tudi novi materiali.

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Živijo!

Kako ti lahko pomagamo?

Prijava na novice

Socialna omrežja

Kako vam lahko pomagamo danes?

Klepet v 弔ivo Posvet tehnologa Pi分ite nam