B2B

Vrste povrtal

Povrtala so ključno orodje za vsakega inženirja ali strojnika. Uporabljajo se za povečanje in izboljšanje natančnosti izvrtanih lukenj. Rezultat je gladka in natančna obdelava do določene tolerance.

Povrtalo

je vrsta rotacijskega rezalnega orodja, ki se uporablja pri obdelavi kovin. Precizna povrtala so zasnovana tako, da povečajo velikost predhodno oblikovane luknje za majhno količino, vendar z visoko stopnjo natančnosti, da pustijo gladke stranice. Postopek povečevanja luknje se imenuje povrtavanje.

Povrtala se pogosto uporabljajo v najrazličnejših aplikacijah, najpogostejši pa so povečanje izvrtanih lukenj na določeno velikost, raziglevanje izvrtanih lukenj in priprava lukenj za nanašanje navojev.

Obstaja veliko različnih vrst povrtal, vsak s svojim posebnim namenom. Najpogostejše vrste  so:

STROJNO POVRTALO

strojno povrtalo

so splošna rezilna orodja, ki so na voljo v različnih velikostih in materialih, vključno s hitrim jeklom (HSS), trdnim karbidomHSSE (kobalt). Vrsta materiala je odvisne od specifične uporabe.

Značilno je, da so vpenjalo povrtala široki z ravnim ali Morsejevim koničnim vpetjem.  Ravna stebla se držijo v vpenjalni glavi, vpenjalni glavi za vrtanje ali hidravlični vpenjalni glavi, medtem ko se povrtala z Morse konusom držijo v vpenjalni glavi ali držijo v repu na stružnici.

ROČNO POVRTALO

ročno povrtalo

se upravlja ročno. Običajno se uporabljajo za lahke širitve, kot so povečanje in glajenje lukenj, ki so bile predhodno obnovljene, ali lukenj, ki so obrabljene ali poškodovane. Uporabljajo se tudi za povrtavanje majhnih lukenj, ki niso dostopne strojnim povratlom. Ročna povratla so običajno na voljo samo v visokohitrostnem jeklu (HSS), ker karbid ni primeren za ročno upravljanje.

KONUS PORTALO

Konus povrtala so običajno izdelana iz hitrega jekla (HSS) ali trdnega karbida. HSS konus povrtala so dobra izbira za splošno uporabo, medtem ko so trdokovinaka povrtala  bolj primerna za širitev trdih materialov.

NASTAVLJIVO POVRTALO

Je povrtala, ki ga je mogoče prilagoditi različnim velikostim. Zaradi tega so izjemno vsestranski in se lahko uporabljajo v različnih aplikacijah. Nastavljiva povrtala so običajno izdelana iz hitrega jekla (HSS) ali trdnega karbida.

Nastavljivo povrtalo ima steblo, ki ga je mogoče nastaviti tako, da zrahljate eno matico in zategnete drugo. To omogoča, da se povrtalo razširi na želeno velikost. Običajno se uporabljajo za lahke obremenitve, kot so povečanje in glajenje lukenj, ki so bile izvrtane ali preluknjane. Prav tako so dobri, ker jih lahko, ko se rezalni robovi obrabijo, še naprej rahlo prilagajate, da se povrne na velikost, medtem ko druga pvrtala, ko so obrabljena, ne ustrezajo več namenu.

GEOMETRIJE POVRTAL

Vrsta geometrije povrtala, ki jo izberete, je odvisna od posamezne aplikacije.

Leva špirala: Leva povrtala so zasnovana za povrtavanje skozi luknje, spirale pomagajo potisniti  skozi luknje, da preprečijo motnje med rezalno špiralo  in materialom, leve špirale pa se dobro spopadajo s prekinjenimi rezi.

Desna spirala: Desna povrtala so zasnovana tako, da režejo slepe luknje, saj bo špirala potegnila povrtalo iz predhodno izvrtane luknje.

Ravna špirala: Ravna povrtala so najpogostejša vrsta. So dobra izbira za splošno uporabo in se dobro obnesejo tako v slepih kot skoznjih luknjah.

 

Najboljša geometrija povrtala za vas bo odvisna od vaših posebnih potreb in zahtev. Če širite slepo luknjo, je desno povrtalo dobra izbira. Če vrtite skozi luknjo, jeza vas levo povrtalo dobra izbira. Če uporabljate mehkejše materiale, je povrtalo z revno špiralo dobra izbira.

Vse modele povrtal  vidite s klikom na povezavo: https://dolinsek-s.si/orodja/vrtalno-orodje-vrtanje-svedri/povrtala-in-grezila/

Kontaktirajte nas

Živijo!

Kako ti lahko pomagamo?

Prijava na novice

Socialna omrežja

Kako vam lahko pomagamo danes?

Klepet v 弔ivo Posvet tehnologa Pi分ite nam