B2B

Pravilna izbira stružnega držala

Stružna držala

Za rezalne ploščice iz karbidne kovine ali keramike se uporabljajo posebna stružna orodja – držala za struženje. Na držalu imamo poseben sistem za  vpetje stružne ploščice. Sistem največkrat omogoča tudi enostavno obračanje stružne ploščice. Držala so po DIN 4984 deljena glede na osnovno obliko rezalne (trikotnik, kvadrat, romb …) kot tudi po njihovi geometrični razporeditvi ter kaj bomo z nožem odrezovali.
Po DIN 4985 obstajajo tudi kratka držala orodij, ki imajo manjše dimenzije in tako vpenjenje na manjšem prostoru.
Vsako držalo ima določeno oznako, ki vam povej različne podatke s katerimi razpolagate in izbirate način struženja. Oznake na držalih označujejo način vpetja, obliko, velikost stružne ploščice, vpadni kot, kot tudi velikost držala.

OZNAČEVANJE ORODNIH DRŽAL
Oznaka držala po standardu DIN 4983 vsebuje:
•način pritrjevanja
•osnovne oblike rezalne ploščice
•oblike držala in pozicija glavnega rezalnega roba
•prosti kot rezalne ploščice
•desni ali levi način dela
•dimenzije in odstopanja

Pri zunanjem stružnem orodju si pomagajte s spodnjo sliko. Na njej je vidno kaj točno katera oznaka pomeni. Podobno je tudi pri notranjih stružnih držalih.

KAKO IZBEREMO STRUŽNO DRŽALO?

1. Vrsta držala

Prva črka kode se nanaša na material, iz katerega je izdelana vrtalna palica, in na to, ali je trden ali ima zmogljivost hladilne tekočine. Če je to ‘S’ (kot zgoraj), to pomeni, da je narejeno iz jekla, ki je idealno za dolgočasne namene za splošno uporabo ali za tiste, ki imajo omejen proračun. Če je “A”, pomeni, da je izdelan iz jekla, vendar z votlo izvrtino, ki omogoča prehod hladilne tekočine.

vrsta stružnega držalaČe se črtna koda vrtanja začne s “C”, to pomeni, da je izdelana iz karbida, ki je dražji, vendar je karbid bolj tog od jekla in lahko pomaga odpraviti kakršne koli vibracije, s čimer zagotavlja boljšo končno obdelavo površine.

2. Premer palice

Ta je dokaj preprosta. Naslednji del ISO kode je samo premer stebla (v mm). Torej v zgornjem primeru je premer te palice 12 mm. To je pomembno vedeti, da lahko:

a) Uskladite ga s pravim držalom/tušem orodja.

b) Razumeti, kakšna je vaša najmanjša velikost izvrtine.

premer držala dolinšek

3. Dolžina palice

dolžina stružnega držala dolinšekNaslednja črka v kodi predstavlja celotno dolžino palice (od konca stebla do vrha vložka), ki za razliko od premera ni predstavljena s številko. Na desni je celoten seznam črk in njihove ustrezne dolžine.

 

 

 

 

 

4. Način vpenjanja ploščice

Obstaja 5 različnih načinov vpenjanja. Vse to se lahko razlikuje glede na uporabljeno ploščico ali obliko orodja. Imajo tudi različne stopnje togosti/vpenjalne sile. Katere vrste so na voljo in kako se vpenjajo, si oglejte spodnji grafikon legend:

vpenjanje stružne ploščice na stružno držalo Dolinšek

5. Vstavite obliko

Ta del kode nosilca se vedno ujema s prvo črko ploščice, ki mu ustreza. Obstajajo majhni kazalci, katera črka je za katero obliko, vendar le ohlapno temeljijo na bolj priljubljenih oblikah, zato se jih ne bi smeli držati ves čas, kot so S = kvadratni vložek, T = trikotni vložek in R = okrogel Vstavite, vendar to je približno tako daleč, kot je preprosto, glejte spodnji grafikon legend za vse oblike vstavljanja in njihove kote:

oblika stružne ploščice dolinšek

 6. Kot stružnega držala

Nato imamo kot stružnega držal, ki je znan tudi kot pristopni kot vložka, ki se bo razlikoval glede na orodje in slog ploščice. Na desni je celoten seznam kod in pristopnih kotov.

kot stružnega držala in ploščice dolinšek

7. Prosti kot pod stružno ploščico

Sedma črka kode ploščice, ki določa reliefni (ali zračni) kot vložka, se ujema tudi z 2. črko vložka, ki mu ustreza. Na voljo so različni zračni koti, ki so vsi prikazani spodaj:

prosti kot pod stružno ploščico

8. Vrsta smeri držala

vrsta držala levo ali desnoEden najpomembnejših vidikov vašega držala orodja je orientacija – ali je levo, desno ali nevtralno (centrirano). S temi možnostmi lahko režete v več smereh. Na desni stran si oglejte vizualni prikaz vrst ročnih orodij za struženje.

 

 

 

9. Dolžina rezalnega roba

Ta zadnji del kode prepozna dolžino rezalnega roba ploščice, ki se uporablja v orodju. Torej, če upoštevamo primer na vrhu članka, ima na koncu 12, kar pomeni 12 mm dolžino rezalnega roba. Te številke se bodo ujemale tudi s prvima dvema števkama, ki sta uporabljeni v vložku. Poznavanje kod vam torej ne pomaga le pri samih držalih orodja, ampak vam pomaga najti tudi ploščice, ki vam ustrezajo. Na desni je grafikon, ki prikazuje različne rezalne robove, ki jih ima vsak vložek, in na podlagi česa temeljijo dolžine:

velikost ploščice struženje

Če  želite, da za vam pomagamo najdete naše kontakte na https://dolinsek-s.si/o-nas/lokacija-kontakt/  . 

Lahko pa si olajšate in izberete obisk tehnologa kar v zavihku Kaj bomo danes počeli?  

Skoči na izbor stružnih držal: https://dolinsek-s.si/orodja/struzno-orodje-struzenje/

Kontaktirajte nas

Živijo!

Kako ti lahko pomagamo?

Prijava na novice

Socialna omrežja

Kako vam lahko pomagamo danes?

Klepet v 弔ivo Posvet tehnologa Pi分ite nam