B2B

Popoln vodnik – rezkarji: vrste, izbira

V vseh letih našega obstoja smo pomagali veliko strankam pri izberi pravega rezkarja za delo. Nekaj osnov iz sveta rezkarjev. Več si lahko preberete tudi na strani rezkalno orodje na naši strani.

Kaj je rezkar?

Rezkar  je orodje, ki se lahko uporablja v CNC ali ročnem rezkalnem stroju in CNC stružnici. Pri rezkanju se bo orodje vrtelo in opravilo se bo premikalo z rezkalno površino; premikanje v vodoravnem ali stranskem gibanju, vendar ne navpično. Glavno vreteno se premika navpično, kjer je orodje v fiksnem položaju, in za rezanje materiala uporablja žlebove rezkalnika (rezalne robove). Različne geometrije orodij bodo pomagale določiti, kje in kdaj je vsako posamezno orodje najprimernejše.

Kaj je čelni rezkar?

Čelni rezkar je oblika rezkarja, ki lahko izvaja več aplikacij, vključno s profiliranjem, potopitvijo, nasprotnim vrtanjem, rezanjem, oblikovanjem kontur. Čelni rezkarji režejo v smeri vrtenja na prečni ravnini, ki se premika vodoravno, bočno in navpično. Zaradi tega so vsestranski in omogočajo toliko različnih aplikacij. Čelni rezkarji segajo od 2 do 6 žlebov.

Kako število zobov vpliva na rezkar?

Število zobov lahko vpliva na specifikacije in aplikacije, za katere se lahko uporablja rezkar. Na primer, neželezni materiali pogosto potrebujejo rezilo z dvema žleboma za pomoč pri evakuaciji ostružkov. Vendar pa je pri rezanju trših materialov, kot je nerjavno , morda bolj primerna uporaba orodja s 3 ali 4 žlebovi za večjo moč. Večje kot je število žlebov, plitkejša bo vsaka žleb, kar bo ustvarilo močnejše jedro (središče orodja).

Kakšna je razlika med rezkarji General Performance in High Performance?

Splošno zmogljivo  orodje je na voljo v obsegu rezkarjev iz HSS, kovinskega prahu in trdne karbidne trdine. Ti razponi se dobro obnesejo pri jeklih z nizko do srednjo trdoto , nerjavnem jeklu in litem železu

Visoko zmogljivi rezkarji, so zasnovani za veliko višje stopnje odstranjevanja kovin (včasih ultra visoke). Orodja HPC so na voljo v široki paleti različnih geometrij za pomoč pri visokih stopnjah odstranjevanja odrezkov.

Ti vključujejo spremenljivo vijačnico, ki prekine harmonike orodja; posledično pomaga pri preprečevanju vibracij in podaljšuje življenjsko dobo orodja. Neenakomerno razporejene žlebove bodo pomagale izboljšati končno obdelavo površine, saj delujejo kot rob za brisanje in lahko drastično izboljšajo zahteve glede končne obdelave površine.

Zakaj bi izbral rezkar z zamenljivo glavo?

Začetni stroški nakupa stebla in zamenljive glave se lahko zdijo dragi, vendar so na dolgi rok učinkovita metoda za prihranek denarja. To je zato, ker boste po začetni naložbi šele naknadno morali kupiti novo glavo, kar zagotavlja dolgoročne prihranke stroškov v nasprotju z vsakim nakupom novega rezkarja. Ta metoda bo prihranila tudi morebitne izpade, saj je steblo že v držalu, tako da vam ne bo treba ponastaviti orodja vsakič, ko gre rob, saj ima zelo visoko ponovljivost.

Kako izbrati pravi rezkar

Čeprav ni natančnega načina za izbiro “pravega” rezkarja, saj obstaja toliko spremenljivk, ki lahko vplivajo na vaš proces odločanja, smo sčasoma razvili splošno vrsto meril in vprašanj, ki jih uporabljamo, da ugotovimo, kateri tip rezalnika je potrebno za določeno delo. Ta vprašanja so podrobno opisana spodaj.

Prvo (in verjetno najbolj očitno vprašanje) je, kakšen premer rezkarja potrebujete? Ne samo, da to močno zoži izbiro rezalnika, ampak vam bo v nekaterih okoliščinah tudi omogočilo, da vidite, ali bi imeli prednost klasični ali rezkar z izmenljivo glavo. Na primer, ko dosežete 25 mm, bo morda stroškovno učinkovitejša naložba v rezkar z izmenljivimi glavami.

Nato bi se vprašali, ali je za delo potreben HSS ali karbid. Kaj bo to, je odvisno od nastavitev obdelave, proračuna in materiala, ki se obdeluje. Pri ročnem stroju je verjetno, da bo uporabljen rezalnik HSS. Podobno, če imate omejen proračun, bo HSS verjetno najboljša možnost, čeprav so na voljo tudi številne stroškovno učinkovite možnosti iz karbidne trdine, če bi za izvedbo operacije uporabili CNC stroj. Pravzaprav je zaradi višjih hitrosti in podajanja, doseženih z rezkarjem iz karbidne trdine, morda dolgoročno bolj stroškovno učinkovito izbrati rezkar iz karbidne trdine, če razmere to dopuščajo.

Material obdelovanca bo verjetno naslednja točka pri odločanju o pravilnem rezkalu. Proizvajalci rezalnih orodij bodo vedno zagotovili rezalne podatke za materiale, ki jih priporočajo za uporabo s tem rezilom, ki jih morate vedno preveriti pred uporabo. Če proizvajalec nima nobenih podatkov o rezanju za ta material, je treba domnevati, da rezalnik zanj ni primeren. Kar zadeva strukturo samega rezalnika, proizvajalci uporabijo vrsto funkcij, da rezkarji najbolje delujejo na določenih materialih.  Aluminij se na primer prilepi na žlebove prevlečenih rezalnikov, zato so proizvajalci izdelali posebne neprevlečene, prekrite in polirane žlebove, da preprečijo zamašitev žlebov in zagotovijo najboljšo možno površinsko obdelavo pri rezkanju mehkih materialov .

Tudi druge dimenzijske značilnosti lahko igrajo vlogo pri odločanju. Dolžina utora je na primer največja razpoložljiva globina reza, zato je pomembna, če iščete rezkar, ki se lahko spusti v globoko luknjo ali režo. Rezkarji za obdelavo z rebri ali z dolgim ​​vratom imajo povečano globino reza pri obdelavi v več prehodih, kar vam omogoča, da dosežete dlje od običajnega rezkarja. Premer stebla in celotna dolžina sta prav tako lahko odločilna, če vaša nastavitev obdelave ne omogoča določenih velikosti stebla ali pa je obdelovanec visok in mora biti dolžina, ki štrli iz vašega držala orodja, omejena.

Seveda vsako stranko obravnavamo individualno. V našem prodajnem programu imamo več dobaviteljev rezkarjev in katerega izberemo je odvisno od vsake stranke posebej.

Pomembno je, da na koncu  izberete ustrezen rezkar na podlagi posebnih zahtev obdelovalne naloge, da dosežete želene rezultate v smislu natančnosti, končne obdelave površine, produktivnosti in življenjske dobe orodja. Izbira rezkarja je odvisna od dejavnikov, kot so material, ki se obdeluje, vrsta operacije, želeni profil in splošna strategija obdelave.

Spodaj različni rezkarji v naši ponudbi ( s klikom na sliko pridete na stran z izbiro):

 

 

 

 

Eden novejših izdelkov, katerega naše stranke uporabljajo redno je

Visokozmogljivi rezkar z neenakomerno delitvijo rezil

UEF 10 Značilnosti:

  1. Posebna “neenaka razdalja s petimi kanali” izboljša odpornost proti tresljajem.
  2. Edinstvena “zasnova lomilca ostružkov” preprečuje kopičenje ostružkov na dolgih trakovih in poveča raven varnosti.
  3. Na voljo so možnosti 3D, 4D in 5D dolžine žleba. Poglobi globino za stransko rezkanje in poveča učinkovitost rezkanja.
  4. Nova prevleka G11 bistveno podaljša življenjsko dobo orodja.
  5. Z gladko površino končnega rezkarja poveča stopnjo odvajanja odrezkov.
  6. Primeren je za težko rezljiv material. Npr. iz nerjavečega jekla in titanove zlitine.
  7. Je izjemno učinkovit pri uporabi pri rezkanju z visoko hitrostjo/velikim pomikom in trohoidnem rezkanju (primeren tudi za končno obdelavo).
  8. Vrednost Vc lahko doseže 200 (m/mi).
  9. Življenjska doba orodja za UEF je 30 % daljša od LEF.
  10. Življenjska doba orodja za UEF je 1,5-krat daljša od znane evropske znamke čelnih rezkarjev.

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Živijo!

Kako ti lahko pomagamo?

Prijava na novice

Socialna omrežja

Kako vam lahko pomagamo danes?

Klepet v 弔ivo Posvet tehnologa Pi分ite nam