Dolinšek-S, d.o.o. Šempeter, Vrtna ulica 9, 3311 Šempeter

B2B
evropski sklad

Pravilna izbira stružne ploščice

Kako izbrati najboljšo stružno ploščice in naklon za vaše delo?

Pri izbiri stružne ploščice je iskanje najboljše le polovica uspeha. Preostanek je izbira najboljšega lomilca in kvalitete! Spodaj opisujemo, kako pristopiti k izbiri najboljše oblike in stopnje ploščice za vaša specifična delovna mesta. Kakšna je najboljša geometrija in oblika ploščice za grobo ali končno obdelavo?

Prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je, ali izvajate grobo obdelavo, končno obdelavo ali samo nekaj splošnega struženja?

Negativni ploščici so najmočnejši in najboljša možnost za grobo obdelavo in splošno struženje, saj bodo zaradi močnih oblik in debeline ploščice omogočili globlje globine reza in večje pomike.

Zgornja konica – držala za orodje z zaklepanjem vzvoda ali z dvojno spono zagotavljajo večjo vpenjalno trdnost in stabilnost v primerjavi z držali za vijačne sponke.

Če končujete, so pozitivni vložki vedno najboljša možnost, saj ustvarjajo manj rezalnih sil in se zato lahko izognejo nižji globini reza in odpravljajo vibracije.

CNMG (romboid 80 stopinj), DNMG (diamant 55 stopinj) in WNMG (trigon 80 stopinj) so najbolj priljubljene ploščice za grobo obdelavo.

Za težje postopke grobe obdelave so SNMG odlična izbira s 45-stopinjskim pristopnim kotom, ki omogoča večje globine reza in zmanjšano obremenitev rezanja. CCMT (romboid 80 stopinj), DCMT (diamant 55 stopinj), VCMT ali VBMT (diamant 35 stopinj) so najbolj priljublje ploščice

Za grobo obdelavo se običajno odločite za polmer 0,8 mm ali 1,2 mm, odvisno od moči vašega stroja in globine reza, ki jo nameravate narediti. Za zaključne operacije bi bila najboljša možnost 0,4 mm ali 0,2 mm rad. To vam omogoča najmanjšo globino reza brez povzročanja vibracij.

Kakšna je najboljša geometrija in oblika ploščice za grobo ali končno obdelavo?

Izbira pravega lomilca odrezkov, ki ustreza aplikaciji, je pomembnejša, kot si mislite. Lomilec odrezkov lahko naredi veliko razliko pri obremenitvi rezanja, nadzoru odrezkov, vibracijah in celo prepreči utrjevanje pri materialih, kot sta nerjavno jeklo ali inkonel.

Če izvajate grobo obdelavo, je pomembno, da uporabite lomilec odrezkov za grobo obdelavo (kot so Korloyjevi lomilci odrezkov RM, HR, B25, GS in VP4), da se spopadete z obremenitvijo odrezkov in globino reza. Za dodelavo so pri  Korloyu ( pokličite tehnologa , če vas zanimajo še drugi dobavitelji)  AK, VF, MP & VP1 priljubljeni lomilci odrezkov.

Vsi lomilci odrezkov imajo minimalno globino, ki je potrebna za delovanje lomilca odrezkov. Vendar, namesto da bi se trudili najti pravi lomilec odrezkov za svoje delo, prosimo našo tehnično ekipo za nasvet.

Pomagajo vam lahko pri izdelavi najboljšega lomilca odrezkov za vaš material in aplikacije, hkrati pa priporočajo najmanjšo in največjo globino reza, ki jo morate narediti.

Najboljši nasvet za končno obdelavo: uporabite končni lomilec odrezkov z dovolj majhnim polmerom, da bo lomilec odrezkov deloval. To je pogosta napaka, ki jo delajo inženirji: poskušajo končati z 0,8 mm rad, pri čemer srednji lomilec odrezkov naredi 0,1 mm rez. To bo samo drgnilo ob obdelovanec in povzročilo slabo končno obdelavo površine. Poleg tega boste na nerjavnem jeklu samo vnesli toploto v delo in ga naredili ne obdelovalnega.

Kakšna je najboljša geometrija in oblika ploščice za grobo ali končno obdelavo?

V resnici ni slabih ocen, ampak se namesto tega napačno uporabljajo ocene. Lahko imate najboljšo geometrijo ploščic in lomilec odrezkov, vendar če kakovost karbida ne ustreza materialu, ki ga režete, boste samo izgubljali čas. Ko izberete vrsto karbida, specifično za material, moramo ugotoviti, ali izvajate grobo, srednje ali končno struženje. Spodnji vodnik vam mora dati dobro ozemljitev, v kateri stopnji ustreza kateri material/uporaba.

Groba vrsta je zelo žilava in bo delovala pri nižji površinski hitrosti, vendar dobro prenese občasne reze. Vendar se lahko vaša groba obdelava zelo razlikuje od grobe obdelave nekoga drugega. Na primer, stružnik na VTL, ki struže velike ulitke iz nerjavnega jekla, bo imel globino reza 5 mm+, medtem ko bo stružnik na manjši stružnici grobo obdelal z veliko manjšo globino reza.

V teh primerih je morda koristno, da se pogovorite z enim od naših tehnologov in razpravljate o vaših zahtevah z uporabo informacij, kot so:

  • Premer obdelovanca.
  • Material.
  • Oblika (npr. groba, šesterokotnik).
  • Zmogljivost stroja.

Na podlagi tega lahko hitro ocenijo najprimernejši razred za vaše delo. Končni razred bo najtežji tek pri višji površinski hitrosti. To ne bo delovalo dobro pri vibracijah ali težkih občasnih rezih.

tabela pri izberi stružnih ploščic dolinšek

Kaj pomenijo vse številke in črke pri ploščici?

Čeprav so morda videti kot naključna števila, obstaja logika za kodiranjem pri spreminjanju ocen.

A) Stopnje, ki se začnejo z N (npr. NC3225), so prevlečene s CVD. Ti razredi se spopadajo z višjimi hitrostmi rezanja kot PVD razredi in lahko prenesejo daljša obdobja stika z obdelovancem. Najbolj so primerni za obdelovance srednjega do velikega premera.

B) Stopnje, ki se začnejo s P (npr. PC8115), so prevlečene s PVD. Ti razredi delujejo pri nižjih hitrostih rezanja kot CVD razredi in so bolj primerni za krajša obdobja stika z obdelovancem. Najbolj primerni so za obdelovance majhnega do srednjega premera in so tudi odlični večnamenski razredi.

C) Naslednji del je uporaba materiala. npr. NC3225 je za jeklo, saj je prva številka 3.

D) Zadnji del predstavlja žilavost po ISO lestvici. NC3225 se konča s 25, saj ima za jeklo žilavost P25.

Katera številka predstavlja vsak material (C na zgornjem diagramu)?

  • 3 = jeklo
  • 9 = nerjaveče
  • 8 = Eksotika
  • 6 = lito železo
  • 5 = Splošno
  • H = Ali/Titan

Lahko pa si pomagate tudi z novim on line pomočnikom dobavitelja Korloy.

 

30 let

Kontaktirajte nas

Živijo!

Kaj bomo počeli danes?

Prijava na novice

Socialna omrežja

Kako vam lahko pomagamo danes?

Klepet v živo Posvet tehnologa Pišite nam